søndag 20. desember 2009

Endelig rettferdig nettleser-konkurranse - Internet Exploprer vil tape stadig større andeler

Jeg leser på VG om at Microsoft nå endelig skal gi brukerne muligheter for å velge en annen nettleser enn sin egen nettleser, Internet Explorer, når man installerer verdens mest brukte operativsystem, Microsoft sitt Windows operativsystem.

For inntil nå har Microsoft utnyttet sin posisjson som største leveradør av operativsystem til å få en tilsvarende dominerende posisjon for hvilken nettleser man bruker. For mens man tidligere bare har hatt installert Internet Explorer på Windows fra starten av skal man nå kunne velge å installere flere nettlesere under installasjonsprosessen av operativsystemet. Og dermed er det ventet at langt flere vil ende opp med å bruke en annen nettleser enn Internet Explorer enn tidligere.

Og bra er det. For konkurranse er bra. For denne endringen kommer ikke frivillig fra Microsoft sin side, men etter et pålegg fra EU som mener Microsoft bryter EUs konkurranseregler.


Endringen vil tre i kraft fra mars 2010. Da blir det spennede å følge med på hvordan det går med Internet Explorer sin andel av nettlesermarkedet. Jeg tipper det kommer til å gå en god del ned. 

Mens Internet Explorer har hatt en andel på over 90% for noen år siden, har den falt jevnt de siste årene til kanskje under 60% i verden i dag. Kanskje vil vi se at den synker ned til under 50% om et år eller to? Jeg håper det. For hadde Internet Explorer hatt en like dominerende posisjon i dag som for noen år siden hadde de sannsynligvis fortsatt å kjøre sitt eget løp og ikke støttet web standarder slik de først gjorde skikkelig med utgivelsen av Internet Explorer 8 i 2009. Og da måtte webutviklere fortsatt skrive to forskjellige nettsiderkoder, én for Internet Explorer, og én for alle andre som følger webstandardene. For det fine med standarder er når man er enig om å følge dem. Slik at livet blir lettere for alle.

Ingen kommentarer: