onsdag 29. juli 2009

Flykt nå pirater - Norges dyktigste jegere er på vei!

Jeg leser på VG at forsvaret i disse dager skal sende en fregatt, fire hurtiggående båter og en gjeng med topptrente marinejegere til kysten av Somalia for å gjøre livet surt for piratene som opererer der.

De hurtiggående båtene er splitter nye og er av typen RHIB (rigid hulled inflatable boat). Ifølge Bergens Tidende er de hurtiggående båtene mellom 9 og 11 meter lange og har en maksfart på hele 70 knop (nesten 130 km/t).

Helt siden jeg hørte om piratproblemet og om de internasjonale styrkene som skulle hjelpe til i området har jeg ment at marinejegerne med hurtiggående båter som er minst like raske som piratenes raske båter er perfekt. For piratenes største fortrinn frem til nå har vært deres hurtige båter. Men nå er ikke de hurtigst lenger. Så snart kan dere ikke lenger flykte pirater. Så flykt nå. Mens dere fremdeles kan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet er ikke å få tak i piratene, det har det aldri vært. Og disse kjappe satelittbåtene som nå er på vei skremmer ikke en eneste pirat. Dessuten har både franskmenn, briter og amerikanere hatt minst like raske båter der i et års tid.

Oppgaven verdenssamfunnet har ovenfor lovlydige sjøfarende er enkel: Bestanden av kaprere må reduseres. Det gjør man IKKE ved å ta dem om bord på "verdens nyeste fregatt" eller andre marinefartøyer for et intervju.

Anonym sa...

Bestanden av kaprere må reduseres. Så lenge man bare setter dem fri, eller arresterer dem og stiller dem for retten i et europeisk land, vil problemet fortsette. Måten dette problemet håndteres på i dag mangler grunnleggende logikk, og vil ikke forsvinne før hardt settes mot hardt. Og nei, løsningen er ikke å leke snill onkel og vente på at Somalia og de andre landene i regionen utvikler fred, demokrati & velstand...for det vil ikke skje på mange, mange, tiår....

Spaceman Spiff sa...

Som man er inne på, en liten koselig kaffekopp på fregatten før de får en formaning og settes på sjøen igjen skremmer ikke piratene. Det som derimot skremmer dem er den behandlingen amerikanerne ga de som kidnappet den amerikanske kapteinen. Det som skremmer dem er hvordan kinesere og russere er relativt harde i klypa.

Disse småbåtene er sikkert fine å ha med seg hvis man skal leke seg litt, men det eneste som virker på litt sikt er å lade opp 12,7'n på fregattene og kverne jollene til de største bitene ikke kan brukes til ved en gang.

Å tro på en utvikling i Afrika vil ikke skje.... Det er bare å ta en titt på hvordan somaliere, også her i vesten, støtter opp under al-shabbab som i realiteten er et skritt tilbake.

Så fyr løs! Jeg melder meg gjerne til å bemanne en slik kanon, og en løs kanon på dekk skal jeg love å være overfor piratene. Jeg skal ikke engang ta betalt for de første 4 ukene.... Er det ledig plass?